Sałatka owocowa z serem pleśniowym
Sałatka owocowa z serem pleśniowym to połączenie, które zaskakuje i zachwyca jednocześnie. Słodycz owoców idealnie kontrastuje z wyrazistym smakiem sera pleśniowego, tworząc niezwykle harmonijną kompozycję. To danie jest doskonałym wyborem na lekką przekąskę lub elegancki dodatek do głównego posiłku. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne wyrafinowanych smaków, z pewnością stanie się jednym z ulubionych przepisów w Twojej kuchni. Spróbuj tej sałatki, aby odkryć, jak świetnie mogą współgrać ze sobą owocowe nuty i intensywny charakter sera.
Składniki
- 250 g sera pleśniowego
- 200 g rukoli
- 1/3 ananasa (lub 4 plastry z puszki)
- 1/4 melona
- 1 limonka (sok)
- 1 pomarańcza
- 2 kiwi
- 1 papaja
- 2 łyżki białego rumu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/3 łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- garść liści mięty
Przygotowanie
Ananasa pokroić w kostkę. Kiwi obrać i pokroić na ósemki, pomarańczę obrać i pokroić.
Melona i papaję obrać, usunąć pestki i pokroić na podobnej wielkości kawałki co ananasa.
W miseczce wymieszać sok z limonki, rum, miód, imbir i pieprz.
Wszystkie owoce przełożyć do miski, polać rumowym dressingiem.
Ser pleśniowy pokruszyć lub pokroić na kawałki.
Na przygotowanych do podania talerzach, ułożyć rukolę, następnie sałatkę owocową, na owoce rozrzucić ser pleśniowy, całość udekorować świeżo posiekanym liśćmi mięty.
Sałatkę można też posypać rozdrobnionymi prażonymi orzechami włoskimi lub pistacjami.