Sałatka nicejska

Idealna na obiad, ale także na kolację czy spotkanie w gronie przyjaciół, sałatka nicejska jest lekkim daniem, szybkim i łatwym w przyrządzeniu. Jest bardzo pożywna. Można spotkać przepisy w różnych wariantach. Osobiście preferują tą nieco minimalistyczną.nicejska

Składniki

– 1 sałata lodowa
– 400 g pomidorów
– 250 g fasoli szparagowej
– 4 jajka
– 1 czerwona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 cebula szalotka
– pęczek szczypiorku
– garść czarnych oliwek

Przygotowanie

Na początku należy przygotować dressing.
Do małego słoiczka wycisnąć przez praskę czosnek, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zamknąć słoik i mocno potrząsać przez około 1 minutę.
Sos można przygotować także w blenderze, nie trzeba wtedy wyciskać czosnku.
Przygotować garnek  z niewielką ilością wody, ugotować w nim jajka na twardo. Ostudzić, obrać  i pokroić na ćwiartki.
Przygotować garnek na fasolę szparagową, usunąć łyko i ugotować w osolonej wodzie. Gdy fasolka zrobi się miękka, odcedzić i  ostudzić.
W międzyczasie obrać, umyć i osuszyć sałatę.
Oliwki pokroić na połówki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać z łupiny, pokroić w krążki. Liście sałaty porwać do miski i układać na niej warstwami warzywa, jajka i oliwki.
Całość posypać cebulą i posiekanym szczypiorkiem, przed podaniem polać sałatkę sosem vinegret.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *