Sałatka nicejska

Idealna na obiad, ale także na kolację czy spotkanie w gronie przyjaciół, sałatka nicejska jest lekkim daniem, szybkim i łatwym w przyrządzeniu. Jest bardzo pożywna. Można spotkać przepisy w różnych wariantach. Osobiście preferują tą nieco minimalistyczną.nicejska

Składniki

  • 1 sałata lodowa
  • 400 g pomidorów
  • 250 g fasoli szparagowej
  • 4 jajka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula szalotka
  • pęczek szczypiorku
  • garść czarnych oliwek

Przygotowanie

Na początku należy przygotować dressing do sałatki.
Do małego słoiczka wycisnąć przez praskę czosnek, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki, zamknąć słoik i mocno potrząsać przez około 1 minutę.
Sos można przygotować także w blenderze, nie trzeba wtedy wyciskać czosnku.
Przygotować garnek  z niewielką ilością wody, ugotować w nim jajka na twardo. Ostudzić, obrać  i pokroić na ćwiartki.

Przygotować garnek na fasolę szparagową, usunąć łyko i ugotować w osolonej wodzie. Gdy fasolka zrobi się miękka, odcedzić i  ostudzić.
W międzyczasie obrać, umyć i osuszyć sałatę.
Oliwki pokroić na połówki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać z łupiny, pokroić w krążki. Liście sałaty porwać do miski i układać na niej warstwami warzywa, jajka i oliwki.
Całość posypać cebulą i posiekanym szczypiorkiem, przed podaniem polać sałatkę sosem vinegret.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czternaście − 6 =