Wegańskie sushi dla początkujących

sushiKlasyczne sushi wywodzące się z Japonii to potrawa przygotowywana z ryżu z najróżniejszymi dodatkami, zwykle surowymi kawałkami ryb oraz owoców morza. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wyczarować pyszne sushi wegańskie. To naprawdę żaden problem nawet dla niedoświadczonej osoby – zobacz, co potrzebujesz i jak przygotować wegańskie sushi i zachwycić znajomych!

Składniki

– liście alg Nori – są sprzedawane w gotowych do użycia arkuszach
– 200 gramów ryżu – może być jaśminowy, basmati lub ryż sprzedawany jako przeznaczony do sushi- ocet ryżowy
– dowolne warzywa – marchewka, ogórek, rzodkiewka, papryka, sałata, szczypiorek, awokado, także marynowane grzybki
– sos sojowy, marynowany imbir, prażone ziarna sezamu i pasta wasabi jako dodatki
– opcjonalnie opakowanie wędzonego tofu, proteina sojowa jako imitacja ryby

Do przygotowania sushi przyda się również bambusowa mata, z którą łatwiej zawija się rulony. Wszystkie składniki można kupić w delikatesach, sklepach typu „kuchnie świata”, niektórych supermarketach oraz w sklepach internetowych.

Przygotowanie

Ryż należy dobrze wypłukać go przed użyciem, aby woda była całkowicie przezroczysta. Zalać każdą 1 szklankę surowego ryżu około 1,5 szklanki wody. Gotować aż do momentu, w którym będzie klejący i miękki. W tym czasie pokroić warzywa na długie słupki i paseczki. Po ugotowaniu ryż wymierzać z sosem sojowym i octem ryżowym w proporcji około 1 łyżki sosu i octu na 1 szklankę ryżu. Zamiast octu ryżowego można zastosować alternatywnie cukier lub ksylitol.

Arkusz wodorostów błyszczącą stroną w dół umieścić na macie bambusowej, wyłożyć na niego równomiernie około 1/3 szklanki ryżu, pozostawiając po 2 centymetry wolnej przestrzeni z przy bokach. Na ryż nakładamy pokrojone warzywa, również można z tofu i proteinę, a następnie dokładnie zawijamy matę bambusową i arkusz z ryżem i warzywami, mocno dociskając. Gotowy rulon pokroić następnie w 3-centymetrówe wałeczki.

Można również przygotować inną wersję bez alg Nori. Wtedy na zewnątrz znajduje się ryż – można posypać go delikatnie prażonym sezamem, aby nadać mu dodatkowo smaku. Ziarenkami sezamu można też posypać wałeczki sushi z algami.

Możliwości w komponowaniu najróżniejszych smaków są nieskończone. Najlepiej zastosować dużo dodatków w różnych kombinacjach. Do wegańskiego sushi podać pastę wasabi, marynowany imbir i sos sojowy jako dodatki.

Jak serwować sushi?

Do podania gotowej potrawy można wykorzystać także inspirowany Dalekim Wschodem zestaw składający się z talerzy dla gości, miseczek do sosu sojowego, patery do podawania sushi i pałeczek, chociaż warto wiedzieć, że zgodnie z tradycją sushi można także spożywać rękoma, zawsze biorąc całą rolkę do ust – wtedy można poczuć pełnię ich smaku.

Zestawy oraz pałeczki dostępne są do zakupienia w sklepie internetowym Orient Deco pod adresem www.orientdeco.pl.

Gotowe wegańskie sushi nie tylko nadaje się na imprezę, ale również będzie doskonałą przekąską do pracy lub do szkoły, która zachwyca swoim wykwintnym smakiem i przy tym łatwością przyrządzania. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedem + 4 =