Kasza jaglana z cukinią i pieczarkami

kasza z cukiniąNie zawsze człowiek ma ochotę i czas, żeby gotować skomplikowane obiady. Ostatnio moim sposobem na „niemoc twórczą” są wszelkiego rodzaju curry (uwielbiam :)) i kasze z warzywnymi dodatkami. Są to dania z cyklu „śmietnik”, idealny sposób na utylizację zawartości lodówki. Dzisiaj mam dla Was przepis na kaszę jaglaną z cukinią (akurat mamy sezon!) i pieczarkami – w sam raz na letni obiad.

Składniki (dla 2 osób):

szklanka kaszy jaglanej
1 cukinia
6-7 pieczarek
mała cebula
łyżka masła – do smażenia
sól, pieprz
pół łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie

Najpierw kasza. Zagotowujemy 1,5 szklanki wody. W tym czasie kaszę płuczemy na sicie. Gdy woda wrze dodajemy płaską łyżeczkę soli i wrzucamy kaszę. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut. Nie mieszamy!
Potem warzywa. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki.
Cukinię myjemy, odcinamy łodygę. Jeżeli jest młoda – nie musimy jej obierać. Wycinamy wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Jeżeli nie dysponujemy tym sprzętem, możemy  po prostu cukinię pokroić na mniejsze kawałki.
Patelnię rozgrzewamy. Rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebulę, po chwili pieczarki. Gdy są już prawie gotowe dorzucamy cukinię. Solimy i pieprzymy, dodajemy ostrą paprykę. Zdejmujemy z ognia.

Kaszę odcedzamy, mieszamy z warzywami. Gotowa sałatka świetnie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *