Przepis na zdrowe ciasto marchewkowe

Większość przepisów na ciasta marchewkowe nakazuje dodawanie dużej ilości oleju, mąki i cukru. Aby kawałek ciasta marchewkowego nie był bombą kaloryczną, lecz nieco zdrowszą przekąską, można użyć do tego zdrowszych zamienników, a ciasto jest równie smaczne!

marchewkoweDo przygotowania zdrowego ciasta marchewkowego potrzebujemy:

Składniki

  • 3,5 – 4 szklanki startej marchwi
  • 1,5 szklanka płatków owsianych górskich
  • garść bakalii (ja użyłam rodzynków i żurawiny)
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

Marchew myjemy i ścieramy na tarce o dużych lub drobnych oczkach (ja tym razem wybrałam pierwszą opcję). Płatki owsiane drobno mielimy blenderem, a następnie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Do białek dodajemy żółtka, a następnie wlewamy całość do zmielonych płatków. Dodajemy również resztę składników: cynamon, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, olej, miód, czekoladę i całość blendujemy. Blaszkę smarujemy odrobiną oleju lub margaryny i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 60 minut.

Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy ciasto na 10-15 minut i czekamy aż ostygnie.

Chyba, że nie mamy takiej silnej woli i jemy na gorąco;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa + szesnaście =