Owsianka z jagodami
Moja babcia powtarzała mi dwie rzeczy: „rób wszystko z umiarem” i „rozpoczynaj dzień od talerza owsianki”. I z jednym i z drugim nie zawsze mi wychodzi, ale od czasu do czasu miło zacząć dzień od owsianki. Szczególnie kiedy dostępne są świeże jagody.
Pełnoziarnisty owies jest bardzo pożywny i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Miska owsianki jest świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia i powstrzymanie głodu, aż do pory obiadowej.
Składniki
- 1/2 szklanki pełnoziarnistego owsa
- 1 szklanka wody
owoce jagody (można zmieszać z jeżynami) świeże lub mrożone
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie, ale bardzo zdrowo)
Przygotowanie
Zagotować wodę powoli dosypywać owsa . Doprowadzić do wrzenia, mieszając chwilę, a następnie natychmiast zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut (próbować czy miękka).
Jeśli owoce mas mrożone, to podczas, gdy owies się gotuje można położyć garść mrożonych jagód w odpowiednim naczyniu i posypać łyżeczką cukru pudru (opcjonalnie, ale pyszne) i podgrzać w granicach 1 minuty.
Prawie gotową owsiankę z jagodami polewamy jeszcze mlekiem sojowym w/g uznania.