Pierogi leniwe z kaszą manną
Pierogi leniwe są zazwyczaj przygotowywane z mąki pszennej, jajek i sera. My dodamy coś jeszcze.
Czas przygotowania: do 30 minut
Liczba porcji: 4
Uwaga: potrawa wysokokaloryczna!
Składniki
- biały ser 60 dag
- masło 5 dag
- jajka 3 szt.
- kasza manna 3/4 szklanki
- mąka 2 łyżki
- bułka tarta 2-3 łyżki
- sól
Przygotowanie
Ser zmielić w maszynce do mięsa. Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z połową masła i serem, posolić do smaku. Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć masę serową, a na nią pianę i kaszę, delikatnie zagnieść ciasto. Uformować z niego wałek o średnicy ok. 2 cm, spłaszczyć i kroić ukośnie kluski długości ok. 3 cm.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać kluski do wrzątku, ugotowane odcedzić. Na suchej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło i trzymać na ogniu póki masło się nie rozpuści.
Gorące kluski podawać polane zrumienioną bułką.