Kotlety rodem z Azji

Kotleciki ryżowe to wspaniały sposób na prosty domowy obiad. Są szybkie w przygotowaniu i gotowe zaspokoić naprawdę duży apetyt.

kotlety z ryżuSkładniki

ryż (zalecany brązowy),
mąka pszenno-ryżowa,
pieczarki,
papryka,
sól i pieprz

Przygotowanie

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie (czas zależy od rodzaju ryżu) i zgnieść w ręku lub za pomocą drewnianego tłuczka. Paprykę i pieczarki drobno pokroić i wymieszać z ryżem, następnie doprawić przyprawami. Na osobnym talerzy przygotować mąkę do obtaczania kotlecików. Ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące. Przed położeniem na rozgrzany olej należy nieco spłaszczyć kotleciki ręką. Smażymy z obu stron aż się przyrumienią. Należy delikatnie zdejmować z patelni. Jeśli masa na kotleciki zbyt mocno przylega do rąk zaleca się dodanie większej ilości mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *