Kotlety rodem z Azji

Kotleciki ryżowe to wspaniały sposób na prosty domowy obiad. Są szybkie w przygotowaniu i gotowe zaspokoić naprawdę duży apetyt.

kotlety z ryżuSkładniki

  • ryż (zalecany brązowy),
  • mąka pszenno-ryżowa,
  • pieczarki,
  • papryka,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie (czas zależy od rodzaju ryżu) i zgnieść w ręku lub za pomocą drewnianego tłuczka. Przełożyć do miski.Paprykę i pieczarki drobno pokroić i wymieszać z ryżem, następnie doprawić przyprawami. Na osobnym talerzy przygotować mąkę do obtaczania kotlecików. Ulepić okrągłe kotleciki i obtoczyć w mące. Przed położeniem na rozgrzany olej należy nieco spłaszczyć kotleciki ręką.

Rozgrzewamy patelnię z olejem. Smażymy z obu stron aż się przyrumienią. Należy delikatnie zdejmować z patelni. Jeśli masa na kotleciki zbyt mocno przylega do rąk zaleca się dodanie większej ilości mąki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

11 − 1 =